Op zondag 15 mei reikte locoburgemeester Rob Peperzak een koninklijke onderscheiding uit aan Gerbrand Martens uit Heijen. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats omstreeks 16.00 uur, tijdens het jubileumconcert van muziekkapel Die Original Maastaler in gemeenschapshuis D’n Toomp in Heijen.

Gerbrand is al sinds 1975 actief in het muzikale verenigingsleven. Hij werd in dat jaar lid van EMM. Hij heeft door de jaren heen veel vrijwilligerswerk gedaan voor de fanfare. Van hand- en spandiensten tot het vervullen van diverse rollen in commissies, zoals de reiscommissie en de concertcommissie.
In 1983 werd hij lid van Die Original Maastaler. Vijf jaar later, toen hij pas 23 was, werd hij gekozen tot voorzitter. Sindsdien is hij overal bij betrokken. Hij voert het woord bij optredens, regelt het vervoer van instrumenten en apparatuur en onderhoudt contacten met andere muziekkapellen. Ook regelt hij extra concerten en optredens, verzorgt hij de publiciteit en gaat hij op zoek naar nieuwe muzikanten als dat nodig is. Daarnaast draagt hij als muzikant ook een belangrijk steentje bij aan de muziekkapel.