1948-1959: Oprichting

1960-1984: Ups and downs

1985-1994: Promotie en kampioenschappen

1995-2000: Nieuwe uitdagingen

2001: Promotie naar de Ere Divisie

2002: Kampioenschap 2002 in de middenklasse sektie A

2004-2005: Concours, topconcours en WMC!

2007-2011: Podiumconcours

2012-2013: Gevarieerd programma
2013-heden: Vernieuwing

Instructeurs

Tamboer-maîtres

Voorzitters

1948-1959: Oprichting
1948 1958

In de jaren 1948/50 liepen een viertal tamboers voor de fanfare: het eerste tamboerkorps! Rond 1950 werd het ledental wat uitgebreid zodat in 1958 8 tamboers de trom roerden, met aan het hoofd tamboermaitre Theo Lamers.

1960-1984: Ups and Downs
1966 1981

De eerste 25 jaren stond de drumband onder leiding van Theo Lamers die het korps van een “nul situatie” tot in de tweede afdeling bracht. Er waren jaren bij dat het tambourkorps maar liefst in de 20 leden telde! Soms moest echter ook een pas teruggemaakt worden wanneer het verloop te groot was. Er was echter steeds een harde kern van leden die de drumband door deze moeilijke periode heen hielp.

1985-1994: Promotie en kampioenschappen
1988 1991

Theo Lamers werd opgevolgd door Ger Peters. De drumband promoveerde onder zijn leiding naar de eerste divisie. Het tambourkorps groeide uit naar een zelfbewuste slagwerkgroep met een dynamische uitstraling. Daarbij behaalde de drumband vrijwel jaarlijks klinkende successen op festivals in binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld in 1988 en 1990 winnaar van de Europabeker in Lier (België), en in 1993 en 1994 van de gigantische wisselbeker voor het hoogste aantal punten behaald tijdens het Jordaan Festival te Amsterdam.

1995-2000: Nieuwe uitdagingen
Fanfare en drumband EMM Dynamisch op weg naar de toekomst

Sedert begin 1995 is de muzikale leiding (met een korte onderbreking) in handen van Casper Traa. Een jonge maar veelbelovend en getalenteerd instructeur. Hij vormde de drumband om tot een slagwerkformatie met grote regionale uitstraling. Zijn start was veelbelovend met het behalen van de Betuwe Trofee Tiel 1996. Ook op het bondsconcours in Venraij 1996 bewees de drumband op overtuigende wijze zijn plaats in de eerste divisie waard te zijn.
Een hoogtepunt wat het slagwerkconcert tijdens de Noord-Limburgse cultuurdagen waarbij de drumband veel waardering oogstte bij het publiek.

In 1997 en 2000 organiseerde Slagwerkgroep EMM een concertavond voor slagwerkgroepen waarbij de regionale toppers aanwezig waren. Het was telkens een groot muzikaal succes. Natuurlijk liet ook slagwerkgroep EMM zich van haar beste kant zien. Dit evenement zal zeker een herhaling krijgen.

Tijdens het 90 jarig jubileum van het fanfare orkest en 50 jarig jubileum van de slagwerkgroep werd een primeur uitgegeven: De Fanfare EMM Multimedia Jubileum CD. Deze dubbel CD bevat meer dan een uur gevarieerde muziek van fanfare orkest, slagwerkgroep en jeugdorkest. Daarnaast geeft deze multimedia CD de hele geschiedenis van het dorp Heijen weer. De CD bevat meer dan 2000 foto’s van 1884 tot 1998, historische filmfragmenten en veel informatie. Wederom een Nederlandse primeur, zoals de Telegraaf berichtte: “Een heel dorp in de computer”.

2001: Promotie naar de Ere Divisie
Concours 2001 Brunssum Slagwerkgroep 2001

Tijdens het slagwerk concours op 25 november 2001 te Brunssum leverde de slagwerkgroep o.l.v. instructeur Casper Traa en tamboer-maître Harald Hoeve een fantastische muzikale presentatie. Hun optreden in Eerste Divise sectie A mars-stilstaand werd door de jurieleden beloond met een puntenaantal van 85,38. Daarmee promoveerde de slagwerkgroep voor het eerst in haar bestaan naar de hoogste afdeling: de eredivise! Een prachtig resultaat. Proficiat. Dit succes vormt de eerste stap naar een nieuwe uitdaging. De slagwerkgroep zal zich vanaf nu volledig gaan richting op de podium composities: afwisselende slagwerk composities waarin een breed scala van slagwerkinstrumenten ingezet wordt.

2002: Behalen van het Landskampioenschap Barneveld
Topconcours Barneveld

Tijdens het topconcours te Barneveld op 27 april j.l. heeft de slagwerkgroep een wel zeer unieke prestatie neergezet. De slagwerkgroep onder leiding van instructeur Casper Traa en tamboer-maître Harald Hoeve behaalde met 90,95 punten een eerste prijs met onderscheiding en tevens het kampioenschap 2002 in de middenklasse sektie A.

Het lopende werk, Matterhorn, werd door de juryleden beloond met 90 punten en het stilstaand werk, Odeon, werd beloond met maar liefst 91 punten. Voor de exercitie behaalde de slagwerkgroep een gemiddelde van 94 punten.

Kortom: FANTASTISCH. De leden en instructeur hebben zich gedurende een aantal maanden goed voorbereid. Volgend jaar probeert de slagwerkgroep dezelfde stunt te halen, maar dan een stapje hoger.

2004-2005: Concours, topconcours en WMC!
Concours Ursem Topconcours Barneveld

Tijdens het concours op zondag 27 juni 2004, waar de slagwerkgroep voor de eerste keer uitkwam in de ere-divisie, behaalde de slagwerkgroep maar liefst 91.65 punten! De puntenlijst bestaat voor het grootste gedeelte uit cijfers als 9.5 en zelfs vier keer werd er een 10 gegeven! Voor het lopend werk (Edinburgh Games; J.G. Schroën) werden er 85.55 punten behaald. Voor het stilstaande werk (African Rythm; S. Westra) werden er maarliefst 95.75 punten binnengehaald! Dit alles betekende dat de slagwerkgroep mocht uitkomen op het topconcours (Nederlands kampioenschap) te Barneveld op 23 april 2005.

Tijdens dit topconcours behaalde de slagwerkgroep wederom fantastische resultaten. Met 92.88 werd een goede 2e plaats behaald. De eerste prijs ging, met maar 0.3 punt verschil naar Slagwerkgroep Neerbosch-Oost, waar Casper Traa ook de leiding heeft.

De slagwerkgroep kon zich hierna gaan richten op het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade op 10 juli 2005.

Wereld Muziek Concours 2005, Kerkrade

Tijdens het Wereld Muziek Concours op zondag 11 juli 2005, waar de slagwerkgroep voor de eerste keer uitkwam in de ere-divisie én voor het eerst op een WMC, behaalde de slagwerkgroep 82,83 punten: een eerste prijs met een gouden medaille!

Er moest op het veld van voetbalclub Roda JC een parcours worden gelopen met een aantal verplichte figuren. Een drietal nummers werden gespeeld en daartussen mocht men niet stoppen met marcheren: dat wil dus zeggen dat de nummers ‘aan elkaar geknoopt’ diende te worden.

Uitvoerende werken waren in chronologische volgorde: Edinburgh Games (J.G. Schroën), Samba Salute (Leon Camp) en Scottish Victory II (Jo Zinzen).

Nu wil de slagwerkgroep bekijken of ze, na een korte periode van rust, voor het eerst kunnen deelnemen aan een podiumconcours.

Podiumconcours

In 2007 is het dan zover. O.l.v. Casper Traa heeft op zaterdag 9 juni 2007 de slagwerkgroep voor het eerst deelgenomen aan een podiumconcours in Maassluis. Het resultaat mag er zijn. Een eerste prijs (88,0 punten) met promotie naar de eerste divisie. De intensieve voorbereiding is hiermee beloond. Door dit resultaat mag de slagwerkgroep in februari 2008 deelnemen aan de nederlandsekampioenschappen in Winterswijk en met succes! 92.22 punten waren genoeg voor het kampioenschap in de tweede divisie sectie podium A.

Met dit resultaat kunnen deze slagwerkers met een goed gevoel aan de voorbereidingen van het eeuwfeest beginnen. Het publiek was zeer onder de indruk van de muzikaliteit en techniek tijdens het pontonconcert samen met het fanfareorkest op de Maas.

Gevarieerd programma 2012
Na het afgelopen WMC in 2009 concentreert de slagwerkgroep zich weer op de toekomst. Een nieuwe groep jeugdleden heeft zich geïntegreerd binnen het orkest. Er is vooral gewekt aan speelmanieren én muzikaliteit binnen de groep. Na een periode van 2 jaar is de slagwerkgroep weer in staat een gevarieerd programma te brengen en in 2012 zal de slagwerkgroep gaan deelnemen aan een podiumconcours en o.a. via deze weg weer van zich laten horen. Naast een podiumconcours zal de slagwerkgroep op zaterdag 24 maart een slagwerkconcert organiseren, waaraan ook Concordia Reusel en St. Willibrordus Lierop haar medewerking verlenen.Vernieuwing vanaf 2013

Het jaar 2013 stond na het behaalde kampioenschap in het teken van vernieuwing en is begonnen met de start van toevoeging van een groot scala aan melodische instrumenten. Hierdoor kan er een gevarieerder programma worden uitgevoerd en kunnen er naast klassieke werken ook lichte werken worden uitgevoerd. Zo ook in combinatie met bijvoorbeeld een combo, bestaande uit toetsen, gitaar en zang. Een programma kunnen uitvoeren wat voor een breder publiek zeer toegankelijk is.
Door o.a. een kwalitatief goede slagwerk-opleiding, thans verzorgd door Guido Pouwels; medewerking van Adams muziekcentrale én uw jaarlijkse financiële steun, kunnen ‘jeugdige’ slagwerkers worden opgeleid op melodische slaginstrumenten en zich zelfs specialiseren op een van de vele melodische instrumenten.
In 2014 heeft de slagwerkgroep tijdens het Benefietconcert voor het eerst gebruik gemaakt van tal van melodische instrumenten in combinatie met het ‘Heijse’ vertrouwde combo en een avondvullend programma ten gehore gebracht voor jong en oud. Door de sterke toename in de jaren hieraan voorafgaand van nieuwe slagwerkers kon ook de B-slagwerkgroep (voorheen jeugdslagwerkgroep) een opzichzelfstaand programma ten gehore brengen, die menigeen deed verassen.

Na het benefietconcert heeft de slagwerkgroep een traject ingezet om vernieuwend te blijven en dit ook op bijvoorbeeld een concours (wedstrijd) uit te stralen. Met een 25 minuten durend concoursprogramma met als slotstuk; She’s not there in combinatie met combo en zang is de slagwerkgroep zich gaan voorbereiden om een concours in het najaar van 2015.
Na extra bandtrainingen bleek al snel dat men op de goede weg zat en een concours in het najaar van 2015 goed haalbaar was. Op 30 oktober heeft de slagwerkgroep een try-out concert gegeven in d’n Toomp, welke goed werd bezocht en de reactie vanuit het publiek positief gestemd waren.
Zondag 1 november moest het gaan gebeuren en om 15.00u was het de beurt aan de slagwerkers van Heijen om met hun vernieuwende, zeer afwisselende programma het aanwezige publiek en de kritische jury te overtuigen. In een tijdsbestek van ruim 2 jaar is de slagwerkgroep omgevormd van een geheel ongestemd- naar een gestemd ensemble. Het doel was bereikt en op deze manier wilt de slagwerkgroep proberen vernieuwend te kunnen blijven. Dat het doel bereikt was, was mede te zien aan de lovende woorden van het publiek en de jury na afloop van de uitvoering in de ‘Nieuwe Nobelaer’ te Etten-Leur. Een van de juryleden onderschreef het verslag met: ‘Dit is muziek en hier draait het om.’ Met 95 punten promoveerde de slagwerkgroep en ontving lof van de jury. Een ongekend hoog puntenaantal wat onder meer betekent dat de slagwerkgroep op 30 januari 2016 deel mag gaan nemen aan de Nederlandse Kampioenschappen en met dit zeer gevarieerde programma de strijd zal aangaan met de overige, zeer hoog geplaatste, slagwerkgroepen.

Na de Nederlandse Kampioenschappen zal de slagwerkgroep zich onder meer gaan voorbereiden op First Night of the Proms in samenwerking met Harmonie Gennep welke word gehouden op 24/25 juni 2016. Naast deelname aan First Night of the Proms zal de slagwerkgroep zich verder blijven ontwikkelen, met onder andere als doel vernieuwend te blijven! Naast de voorbereiding op First Night of the Proms zal ook een start gemaakt worden met de voorbereidingen van een veelzijdig en groots evenement in samenwerking met onze eigen Heijse fanfare, welke in het najaar 2016 uitgevoerd zal gaan worden en hopen ook dan u met vele te mogen ontmoeten.

Instructeurs

 • 1948-1959: Wiel Welbers
 • 1960 – 1984: Theo Lamers
 • 1985 – 1994: Ger Peters
 • 1995 – 1998: Casper Traa
 • 1999 – 2000: Wolbert Baars
 • 2000 – 2005: Casper Traa
 • 2006 – heden: –

Tamboer-maîtres

 • 1949-1959: Gies Gisbers (Gies “den Bekker”)
 • 1960-1964: Theo Lamers †
 • 1965 – 1966: Henk Koenen
 • 1967 – 1971: Theo Lamers †
 • 1972 – 2003: Pierre Hendriks
 • 2003 – 2008: Theo Leushuis (Fanfare EMM); Harald Hoeve (Slagwerkgroep EMM, vanaf 2001)
 • 2008 – 2012: Casper Traa
 • 2013 – 2016: Theo Leushuis †

Voorzitters

 • Coen Rutten †; Dhr. Urselman †; Jan Vreede †; Dhr. Kaak †; Wim Koppers †; Jan Terpstra †; Gerrit Vullings †
 • 1960 – 1970: Huub Lambregts †
 • 1970 – 1977: Thei Kerkhoff †
 • 1977 – 1994: Thei Brons † (Beschermheer)
 • 1994- 2005: Paul Brons
 • 2005- 2008: Ineke Lambregts
 • 2008 – 2009: Rob vd Kamp a.i.
 • 2009 – 2012: Martien Kremers a.i.
 • 2012 – 2014: Jos Sutmuller
 • 2020 – heden: Roger Guelen